Ministrul de Externe Titus Corlățean a criticat ambasadele occidentale

Posted on Updated on

52a9933d95f9cf6c22000001

Ministrul de Externe Titus Corlățean a criticat ambasadele occidentale care au avut ieri reacții dure la modificările aduse de Camera Deputaților Codului Penal.

Ministrul le-a reproșat diplomaților că au vorbi cu presa și nu cu reprezentanții ministerului atunci când s-au declarat îngrijorați că modificările la Codul Penal s-au făcut fără consultare publică.

Ministrul de Externe a spus că reprezentanții ambasadelor ar fi putut discuta cu reprezentanți ai MAE, cu el însuși și cu reprezentanții instituțiilor care se ocupă de problemele respective, mai degrabă decât ca ministerul să primească din presă vestea nemulțumirii lor.

Titus Corlățean a spus că, dacă ar fi existat dialog direct, partea română ar fi putut oferi explicații despre deciziile luate în Parlament.

Codul Penal a fost modificat de parlamentarii români, astfel încât ei nu vor mai putea fi cercetați de DNA și ANI. Ambasadele occidentale i-au criticat pe parlamentarii români.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România”, avertizează ambasada SUA la București.

Oficialii americani mai spun că modificarea Codului Penal „reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”. Reacții asemănătoare au venit și din partea Ambasadelor Olandei și Marii Britanii la București și de la Comisia Europeană.

„Urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Germaniei, remis Digi24.

„Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în reacția Ambasadei Marii Britanii.

„Această schimbare nu a fost adusă în discuţie în niciun moment. Din punctul nostru de vedere, este o decizie la care nu ne aşteptam”, a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Camera Deputaţilor a aprobat o modificare legislativă importantă: prin schimbarea unor articole din Codul Penal, parlamentarii s-au scos din categoria funcţionarilor publici. Au redus, prin aceeaşi decizie din plen, şi pedeapsa pentru conflictul de interese de la cinci la trei ani.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s