Dispută diplomatică între România şi Israel

Aside Posted on Updated on

ImageO dispută diplomatică a apărut între România şi Israel după ce autorităţile de la Bucureşti a refuzat ca muncitori români să lucreze în colonii israeliene din Cisiordania, informează Mediafax.

Negocierile între guvernele de la Bucureşti şi Ierusalim pe această temă au eşuat în urmă cu un an, dar ambasada Israelului din România a relansat de curând discuţiile cu Executivul român, potrivit postului de radio al armatei israeliene.

Precedentul Guvern al României a cerut asigurări din partea Ministerului israelian de Externe că muncitorii români nu vor fi angajaţi pentru lucrări de construcţii în coloniile din Cisiordania. Guvernul israelian a respins această solicitare.

Avi Primor, fost ambasador israelian în Germania şi la Uniunea Europeană, a explicat că România “nu face decât să urmeze politica UE, care nu este îndreptată împotriva Israelului, ci împotriva colonizării şi ocupaţiei”.

“În contextul reluării negocierilor israelo-palestiniene, Guvernul israelian se pretează la tot felul de provocări, anunţând în cel mai dur mod posibil o serie de proiecte de construcţii în colonii”, a precizat Avi Primor.

Uniunea Europeană a adoptat în iulie măsuri care vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2014 şi care prevăd încetarea cooperării cu instituţii şi companii israeliene care au activităţi în zone palestiniene şi siriene aflate sub control militar israelian.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s